Villa Samourai

> PROGRAM : extension of an existing villa
> LOCATION : Finland, Pirkanmaa, Kangasala, 61°28″00’N 24°04″00’E
> CLIENT : private
> AREA : existing 60m2, extension 55m2 
> MAIN ARCHITECT : Antti Ahlava, Helsinki Zurich Office architects ( www.helsinkizurich.com )
> INTELLECTUAL CONTRIBUTION : Teddy P.
> PROGRESS : completed 2015  
 
panoramic finland forest

THE CONTEXT

Teddy took part in the early stage of the design until the end of the schematic phase. The existing log building from the 50’s has been extended to create a new living space unit including a dining room and its kitchen, a bathroom and a bedroom on the third floor level. The new volume, largely open to the beautiful nature, has been defined as « a vertical extension » in order to emphasis its identity. The simplicity and the serenity of a new giant roof contrasts with the diverse forest surrounding the building. Paradoxically, the black color of the facades is not a contextual device, but contrasts with birches all year long, and with snow during the long Finnish winter…

main facade + drawing

main facade + detailTHE ROOF IS INDEED LIKE THE SLASH OF A SAMURAI SWORD…

« The project involves an innovative building technique. The roof was first built in the horizontal plan and then, using huge hinges, gradually turned upright. This remove the need to climb on the roof. A variety of unique uses of wood have been experimented within the facades, such as scaly planks that curve longitudinally. Part of the facades has been subdivided into cassettes in accordance with the bearing structure. The facade boarding was made from the scaffolding used during the building construction by sawing the planks on site into scantlings. » helsinkizurich architects

wooden footbridge